Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αμφιφυλοφιλία: Έρωτας και αμφισβήτηση


του Γιώργου Κόκουβα

Το in2life μιλάει με τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτήκ. Παύλο Μεταξά, αλλά και με πέντε «αντιπροσώπους» της αμφισεξουαλικής προτίμησης, και μαθαίνει την αλήθεια πίσω από τον «κομμένο στα δύο» ερωτισμό. 




Αμφιφυλοφιλία. Καθώς γράφεται η πρώτη λέξη αυτού του δημοσιεύματος, ο επεξεργαστής κειμένου την υπογραμμίζει αυτόματα με κόκκινο. Κάνει και η τεχνολογία διακρίσεις; Με περίσσια άνεση γίνεται λόγος σήμερα για την gay κοινότητα, αλλά στο ίδιο τσουβάλι μπαίνει αυτόματα η «αόρατη» διαφορετικότητα, αυτή των αμφιφυλόφιλων. Πόσο μακριά από την ομοφυλοφιλία και την ετεροφυλοφιλία βρίσκονται; 


«Φυσιολογικοί» ορισμοί Κάθε συζήτηση γύρω από το τι είναι «φυσιολογικό» είναι μάλλον ανώφελη, καθώς ο καθένας ορίζει το «νορμάλ» σύμφωνα με τις δικές του προσλαμβάνουσες. «Δεν υπάρχει φυσιολογικό, σε επίπεδο ψυχολογικό», μας λέει ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής κ. Παύλος Μεταξάς. «Αν θέλουμε να μπούμε σε μια τέτοια κουβέντα, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως “δεν γεννιόμαστε τίποτα”. Όλοι γεννιόμαστε πανσεξουαλικοί», αναφέρει. 

Ο κ. Μεταξάς μας ανέλυσε την ενδιαφέρουσα θεωρία της ψυχοδυναμικής ψυχολογίας για τον τρόπο κατά τον οποίο διαμορφώνεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Αλλά προτού την παραθέσουμε, αξίζει να δούμε πώς ορίζουν οι ίδιοι οι αμφιφυλόφιλοι την σεξουαλική τους ταυτότητα. «Πρόκειται για την ρομαντική ή και σεξουαλική έλξη ατόμων προς άτομα τόσο του ίδιου όσο και του αντίθετου φύλου και μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε κατά την γνώμη μου, όταν νιώσει έντονη έλξη από το φύλο που τον προσεγγίζει», μας λέει η Μ.Μ, 19 ετών. «Ο μοναδικός ορισμός που μπορεί να δοθεί είναι η σεξουαλική και συναισθηματική έλξη που νιώθουμε απέναντι και στα δύο φύλα. Μπορεί να έχεις πάει με ένα από τα δύο φύλα ή και με κανέναν αλλά να θέλεις να πειραματιστείς και να εξερευνήσεις τις ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες», συμπληρώνει η Σ.Μ., 21 ετών από την Αθήνα, η οποία μας λέει πως συνειδητοποίησε την έλξη της και από τα δύο φύλα στην ηλικία των 11 ετών, χωρίς όμως να μπορεί να το εξηγήσει μέσα της. 


Πώς καταλήγει, όμως, ένας άνθρωπος να έλκεται και από τα δύο φύλα, κατά την επιστήμη της ψυχολογίας; «Υπάρχει μία πορεία από την στιγμή που γεννιέται ένα παιδί μέχρι να σχηματίσει ταυτότητα φύλου», μας λέει ο κ. Μεταξάς. «Όταν γεννιόμαστε, δεν έχουμε αίσθηση αρσενικού ή θηλυκού και δεν την αποκτούμε παρά στα τρία μας έτη, οπότε και ο άνθρωπος γίνεται ετεροσεξουαλικός, δηλαδή μεταφέρει την επιθυμία του από τον εαυτό του προς άλλα άτομα, συνήθως μάλιστα προς το σημαντικότερο άτομο του περιβάλλοντός του, που είναι η μητέρα για τα αγόρια και ο πατέρας για τα κορίτσια», μας εξηγεί. 


«Στην ηλικία των τεσσάρων ετών παύει αυτό το οιδιποδιακό στάδιο και πλέον το κάθε παιδί ταυτίζεται με τον γονέα του ίδιου φύλου», μας λέει ο κ. Μεταξάς. Με άλλα λόγια, το αγόρι έχει ως πρότυπο τον μπαμπά του. Επομένως, όπως κι ο μπαμπάς του, έτσι και το αγοράκι επιθυμεί το αντίθετο φύλο. Όχι πάντα, ωστόσο. Όπως μας εξηγεί ο ειδικός, όταν στην οικογένεια η μητέρα κρατά τον ρόλο του «μπαμπά», ενώ ο πατέρας είναι πιο φιλικός, πιο τρυφερός, το αγόρι ταυτίζεται με αυτή την πλευρά του πατέρα. «Επομένως», καταλήγει ο κ. Μεταξάς «γίνομαι ετερόφυλος επειδή στα τέσσερά μου ταυτίζομαι με τον αρσενικό μπαμπά μου, γίνομαι ομοφυλόφιλος επειδή ταυτίζομαι με τον “θηλυκό” μπαμπά μου, και υπάρχει και η ενδιάμεση κατηγορία των παιδιών, που στην κρίσιμη περίοδο των 3-4 ετών διοχετεύουν την επιθυμία τους προς άλλα άτομα, αλλά χωρίς να έχουν αποκτήσει ακόμη ταυτότητα φύλου». Οι αμφιφυλόφιλοι. 

Φυσικά, αυτή η ταύτιση ή μη με τον γονιό είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την σεξουαλική προτίμηση. Κληρονομικοί παράγοντες, όπως τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι εξίσου σημαντικοί, η προσωπικότητα του καθενός παίζει επίσης ρόλο, ενώ υπάρχουν και τα «υπόγεια στοιχεία». Ο ειδικός μας εξηγεί: «Όταν οι γονείς αποκτούν ένα αγοράκι, ενώ ήθελαν κορίτσι, το παιδί “πιάνει” μέσα από στοιχεία της συμπεριφοράς τους την επιθυμία τους και προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυτήν, να γίνει δηλαδή αυτό που ήθελαν». 

«Καθώς γεννιόμαστε όλοι πανσεξουαλικοί», συνεχίζει ο κ. Μεταξάς, «όλοι έχουμε ανάγκες ετεροσεξουαλικότητας προς το ίδιο φύλο. Απλώς οι περισσότεροι συνήθως πραγματοποιούν στην παιδική ηλικία σωστή απώθησή τους ενώ άλλοι όχι», καταλήγει. 

Δυσκολίες… επί δύο Μπορεί η κοινωνία να αποδεχθεί κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές του προτιμήσεις; «Από την στιγμή που υπάρχουν κοινωνικές διακρίσεις για οτιδήποτε διαφορετικό σ’ αυτήν την κοινωνία, είναι λογικό κι επόμενο να υπάρχουν διακρίσεις και απέναντι στους bisexual»,μας λέει η Ε.Π., 20 ετών, ενώ η Σ.Μ., 21 ετών, συμπληρώνει με νόημα: «υπάρχει διάκριση είτε από τις κοινωνικές δομές που υποδεικνύουν πως το να είσαι ετεροφυλόφιλος είναι το μόνο φυσιολογικό και αποδεκτό, είτε από την κυβέρνηση, την εκκλησία, την παιδεία, καθώς και διάφορες επιχειρήσεις που κάνουν διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό». 



http://www.in2life.gr/features/notes/articles/195655/article.aspx




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου